جوش غرور جوانی
1 ممکن است راههاى درمان این بیمارى، که از نظریات مختلف اطبأ بیان شده، بر بعضى افراد مؤثر واقع شود و در بعضى دیگر تأثیرى حاصل نشود.) که بستگى به عکسالعمل مکانیزم بدن بیمار، نسبت به دارو و شدّت بیمارى دارد(
2 ممکن است این نظریات مختلف اطبأ ، در ریشهکن کردن بیمارى مؤثر نباشند، امّا در بیشتر موارد، ازگسترش و تشدید بیمارى جلوگیرى مىکنند. ) البته این مطلب هم بستگى به سازگارى شخص بیمار با هر یک از درمانها، و شدّت بیمارى دارد (
3 و از همه مهمتر اینکه; این بیمارى راه علاج قطعى، مطمئن و کوتاه زمان ، براى همه افراد ندارد و شخص بیمار باید مدتى تحمّل کند تا این واکنش بدن به مرور زمان و به خودى خود علاج یابد ; امّا بهترین راه ; براى کاهش شدت بیمارى، بهبود نسبى ، آرامش روحى بیشتر و عوارض جانبى کمتر) دراین مدت چند سال( انجام یکسرى مراقبتهاست، که درفصل پنجم کتاب ذکر شدهاست.
مطمئنترین راه معالجه جوشغرورجوانى
مطلب اول
آکنه شبیه آبله نیست که ظاهر بشود و در عرض یک ماه از بین برود، بلکه ماهها و سالها، و از نظر کسانى که آکنه دارند شاید براى همیشه، باقى مىماند. جوشهاى آکنه نه تنها پس از ظاهر شدن مدتى طولانى باقى مىمانند
بلکه آثار آنها، مثل ایجاد جوشگاهها، زمان بیشترى دوام مىیابند. در این مقدمه، سعى مىشود چگونگى برخورد با مشکلات ناشى از بروز آکنه اشارههایى کوتاه و ساده بشود.
اصولاً آکنه در سنین بین 13 تا 25 سالگى ظاهر مىشود، یعنى دقیقاً در سنینى که شخصیت اجتماعى افراد شکل میگیرد و مایل هستند با دیگران ارتباطات طولانى عمیق داشته باشند. حساسیت در مقابل توهین و بىتوجهى مهمترین مشکل این سنین است. مردم ملاحظه نمىکنند، و کلماتى از قبیل ; خالدار و آبلهاى،
حداقل نامهاى نامطلوبى است که از جانب آنها به افراد آکنهاى اطلاق مىشود. مسلم است که این گونه رفتارها سبب ناخشنودى و تنش مبتلایان به آکنه مىشود. حقیقت دیگر این است که همگان ترس عمیقى از بیماریهاى پوستى دارند. لذا درک رفتارهاى نامطلوب مردم خیلى دشوار نیست. افراد آکنهاى دست کم باید بدانند که چرا آدمهاى بىادب باعث ناراحتى آنها مىشوند. باید اشاره کرد که عامل اوّلیه این گونه رفتارها به زمانى مربوط مىشود که بهداشت وجود نداشت و براى بیماریهاى پوستى درمانى نبود. لذا نابجا نیست اگر رفتار ناپسند
مردم نوعى دفاع از جامعه تلقى شود، که متأسفانه نصیب افراد آکنهاى هم مىشود. حتماً شنیدهاید که در قرون وسطى جذامىها مجبور بودند هنگام وارد شدن به جمع، زنگى را به صدا آورند، تا دیگران در معرض خطر ابتلا به بیمارى آنها قرار نگیرند. امروز این گونه برداشت نسبت به بیماریهاى پوستى را »عقده جذام« مىگویند.
تأکید مىشود که این ترس اوّلیه در همه افراد وجود دارد. حتى در دانشجویان پزشکى و پرستارى. همواره سعى مىشود به این دانشجویان تذکر داده شود که دلیلى براى نگرانى وجود ندارد. چون بیشتر دانهها و جوشهایى که متخصصان با آنها سروکار دارند عفونى و مسرى نیستند، و آکنه به طور یقین از این گروه است.
البته آگاه بودن از واکنشهاى مردم درباره جوشهاى آکنه خوشایند نیست ولى کمک دهنده است. فرد آکنهاى باید بداند که وجود آکنه دست کم دلیل وجود هورمون جنسى در خونش مىباشد! در حقیقت به عقیده یکى از پزشکان که در بیان این مطلب قدمى فراتر گذشته است; آکنه نه تنها بیمارى نیست، بلکه علامت آمادگى براى فعالیّتهاى جنسى است. او مىگوید: آکنه تظاهر بلوغ است.
آشکار است که هر کسى به این موضوع که مورد توجه قرار گیرد، اهمیت فراوان مىدهد. هرکس میل دارد تا آنجا که مىشود مورد توجه دیگران قرار بگیرد. این تمایل درست در زمانى شدت مىیابد که احتمالاً آکنه تظاهر بیشترى دارد.
وقتى احساس مىکنید آکنه بدترین مشکل شماست، به خاطر بیاورید که هر کس در سن شما از این مشکل رنج مىبرد. و هیچ کس را از آن گریزى نیست. هر کس عیبى دارد. عیب برخى از افراد چشمگیرتر از عیب دیگران است. این تفاوتهاى ناچیز، شبیه خلقت انسانها است. مثلاً طرف راست صورتى با طرف چپ صورت فرق دارد. انسانهاى زیادى خالها و نشانههاى دیگر مادرزادى دارند. برخى موهاى بیشترى دارند. هرکس با دیدگاههاى جوراجور مورد توجه قرار مىگیرد، و هر کس مورد توجه شخص مخصوصى مىباشد. این مطالب را همه مىدانند و مسلماً از واقعیتهاى آشکار زندگى است.
لذا هیچ دلیلى وجود ندارد که به خاطر علامتى در چهره ناراحت بشوید. جوشها به اندازه فکر شما، جذابیت
ندارند. نرفتن به میهمانىها صرفاً به خاطر این که افراد جدیدى را ملاقات خواهید کرد، صحیح نیست. خود را منزوى نکنید. به یاد داشته باشید شما تنها کسى نیستید که آکنه دارد. خیلى زود متوجه خواهید شد، که آکنه سبب آن نخواهد شد که کسى با شما مراوده نداشته باشد. جالب است که بسیارى از افراد سرشناس )مثلاً در تلویزیون یا در فیلمها( داراى آکنه هستند.
آنچه گفته شد درباره دوستان و آشنایان همسن و همجنس هم کاملاً صدق مىکند. باید به خاطر داشت که آنها نیز درگیر همان تأثیراتى هستند که شما هستید، و احتمالاً نگرانیهاى دیگرى هم درباره ظاهر خود دارند. اگر بىتوجهى و بىعلاقگى نسبت به خود احساس کردید، سعى نکنید آن را بهانه قرار دهید، و پاسخ زشت مشابهى در نظر بگیرید. با وجود این که رفتار دوستان شما وسوسهاى به وجود مىآورد که دوستى عمیقى ایجاد نشود، یا صمیمیت دوطرف را تقویت نکند، ولى بىاعتنایى شما به سرزنشهایى که ناراحتى زیاد درست نمىکنند، خشنودى بادوامترى را تضمین خواهد کرد. و سرانجام متوجه خواهید شد که آثار آن از بین خواهد رفت. همچنان که آثار آکنه هم از بین خواهد رفت.
پدر و مادر احتمالاً واکنشهاى دلسوازنه نسبت به بچههاى دچار آکنه خویش نشان مىدهند. البته این احساس تا زمانى است که بچهها این موضوع را تبدیل به فاجعه نکنند. هرگز نباید انتظار شکیبایى مداوم داشت. به هر حال پدر و مادر مجبورند با نگرانیها و فشارهایى که به خودشان وارد مىآورند، بسازند. ولى نباید انتظار داشت که همیشه به نالهها و نقزدنهاى بچهها پاسخ گرم و صمیمانه بدهند. لحظاتى که بچهها ناراحتىهایشان را به زبان مىآورند مسلماً همدردى و کمک بیشترى جلب مىکنند. به شرط این که به رخ کشیدن ناراحتیها و مشکلات پىدرپى و بىوقفه نباشد. این نظر درباره خواهران و برادران نیز صادق است. زمانى که احساس ناراحتى مىکنید و واقعاً دچار اضطراب و نگرانى مىشوید، البته باید کمک بخواهید. بهترین راه، مراجعه به پدر و مادر و گفتگو با آنهاست. ممکن است شانس زیادى نیاورید، و آنان آن طور که دلتان مىخواهد با شما همدردى نکنند. در این مواقع زیاد سختگیرى نکنید. ممکن است کمتوجهى آنها به دانههاى صورت شما به خاطر نظرات کهنه و قدیمىشان باشد.
وجود آکنه براى کسانى که به مناسبت شغلشان با مردم یا مشتریهاى زیادى ارتباط دارند اضطرابآور است.
باید توجه داشت که در این موارد نگرانى خود فرد خیلى بیشتر از مردم یا مشتریان است. هرگاه نگرانیها خیلى زیاد باشند، بهتر است روى دانهها را با لوازم آرایش مخصوص بپوشانند. به هیچ وجه نباید به فکر تغییر شغل افتاد. حتى اگر زمینه این کار هم فراهم بشود، چون تغییر شغل مشکل را حل نمىکند. بلکه باعث انزواى شخص مىشود.
البته باید به فکر درمان آکنه بود. تنها از این طریق است که نگرانیها مرتفع مىشوند. با وجود این، تکرار این مطلب مهم است که اگر واقعاً نمىتوانید بر نگرانیهاى خود غلبه کنید باید حتماً با طبیب مشورت کنید.
هر کس آکنه دارد این موضوع را به وضوح درک کرده است که غالباً دوستان و خویشاوندان خوشنیّت، انبارى از پیشنهاد و توصیه هستند. این حقیقت یکى از مشکلترین جنبههاى بیمارى است! گفتههاى مردم درباره آکنه، و این که چنین عقایدى از کجا سرچشمه گرفتهاند، مىتواند مبدل به کتاب مفصّلى بشود، معمولاً نه همیشه، توصیهها از روى حُسن نیت صورت مىپذیرد، و احتمالاً بر اساس درمان مخصوصى است که روزى شخصى را مداوا کرده است. پزشکانى که پذیراى این نوع کمکها براى بیماران مىشوند اندکاند.
مادربزرگها بیشتر از هرکس اهل نصیحت هستند، ولى متأسفانه آگاهى آنها همیشه با سن آنها مطابقت نمىکند. بهتر است هر توصیهاى را گوش کرد، و سپس درباره آن به دقت اندیشید. صرفاً به دلیل این که ریواس جوشهاى جوانىِ، فلان کس را درمان کرده است، به این معنى نیست که براى هر کس مفید باشد.
ذکر چند نکته ضرورت دارد. اوّل اینکه واکنش افراد نسبت به درمانها یکسان نیست. هیچ کس نمىداند که چرا فلان دارو براى فردى مؤثر است و براى دیگران نیست. چه بسا آنچه که موجب بهبود بیمارى فردى مىشود
براى فرد دیگر مضر باشد. دوّم اینکه اعتقاد کسى که پیشنهادى مىدهد و مطمئن است که مصرف فلاندارو مفید است چه بسا که کاملاً اشتباه از آب درآید. درمان آکنه با ریواس کاملاً به تصادف بستگى دارد. محققان ثابت کردهاند که یک مورد اتفاقى اعتبارى ندارد. به همین دلیل است که اظهارات بسیارى از مردم قابل اعتنا نیست و نیاز به تحقیقات زیادى وجود دارد تا صحت آن به اثبات برسد.
تبلیغات تجارى نیز باید با احتیاط تلقى شوند. مطمئناً آنچه در آگهىها گفته مىشود در جهت حذف هدف مشخص است و آن وادار کردن شما به خریدن کالاهاى معین است. البته این تذکر به آن معنى نیست که تمام گفتههاى آنها عارى از حقیقت باشد. بلکه به این معنى است که تبلیغکنندگان مىخواهند محصولاتشان را در بهترین صورت ممکن عرضه بدارند، البته بدون این که نکتههاى منفى آنها را ذکر کنند یا تذکر بدهند که فرآوردههاشان در مواردى مؤثر نیست.
نکته دیگرى که هر کس باید مدنظر داشته باشد این است که قبل از به کارگیرى هر توصیهاى درباره آکنه باید متوجه بود که هیچ درمانى به فوریت انجام نمىپذیرد. پیش از این که درمان را عوض کنید، صبر کنید تا نتیجه درمانى را که شروع کردهاید روشن شود. برخى از درمانها ) از جمله تتراسیکلین - فصل 2 را بخوانید( چهار تا پنج ماه وقت لازم دارد تا نتیجه ببخشد.
به نظر مىرسد که گاهى اوقات بسیارى پیشرفتها در جریان پژوهشها، اتفاقى صورت مىپذیرند. شکى نیست که عمدهترین یافتههاى دارویى به صورت نامنتظر به دست آمدهاند. احتمال چنین اتفاقى در آکنه هم وجود دارد.
چه بسا اطلاعات مهم درباره آکنه از پژوهشهایى به دست آید که در زمینههاى دیگر صورت مىپذیرد. مثلاً مىتوان از پژوهشهایى نام برد که در مورد مکانیسم عمومى التهاب صورت مىپذیرد. التهاب عارضهاى است که علاوه بر آکنه در بسیارى بیمارىها دیگر دیده مىشود.
گرچه چنین امکاناتى وجود دارند، ولى صحیح نیست کنارى بنشینیم و منتظر وقوع آن باشیم. در پژوهشهاى مربوط به آکنه احتیاج به برنامههاى فعال داریم. با تأسف باید گفت در مقایسه با پژوهشهایى که در زمینه بسیارى بیماریهاى شایع دیگر صورت مىپذیرد، پژوهش در مورد آکنه بسیار ناچیز است. دلیل آن هم، همانند رشتههاى دیگر پزشکى، عدم منابع کافى است. پژوهشهاى بیماریهاى پوستى از جانب مردم حمایت زیادى نمىشود. علىرغم این گفتار ناامید کننده، این امیدوارى وجود دارد که ظرف ده تا بیست سال آینده بسیارى از معضلات آکنه حل شود، و در درمانها پیشرفتهایى به دست آید.
براى مقابله کامل با آکنه، جدا از پژوهشهاى درمانى جنبههاى دیگرى نیز براى پژوهش وجود دارد. هنوز نمىدانیم که میزان بروز آکنه در گروههاى نژادى مختلف، در گروههاى اجتماعى مختلف و در زمانهاى مختلف زندگى این گروهها چقدر است. درست است که تصویرى کلى از این بیمارى در دست داریم ولى هنوز موارد ناشناخته بسیار است. همانطور که در فصل دوم اشاره شد، عموماً این باور وجود ندارد که رژیم غذایى در اجتماعات گوناگون در طى سالها ممکن است عاملى براى بروز آکنه آن هم در میان گروهها و نژادهاى مختلف باشد. - دست کم گروهى از پژوهشگران بر این باورند - به همین دلیل باید عادات غذایى گروههاى مختلف مردم را طى چند سال مورد مطالعه قرار داد، و نتایج آن را با میزان آکنهاى که در افراد ایجاد مىشود مقایسه کرد.(32)
مطلب دوم
در مورد جوش غرور جوانى، مفصلاً در فصل دوّم کتاب صحبت شده و دیگر نیازى نیست که اینجانب دوباره آنها را عنوان کنم، امّا لازم مىبینم، چند مطلب قابل توجه را قبل از نوشتن مطمئنترین روش درمان براى شما ذکر کنم، تا با آگاهى بیشترى به معالجه این بیمارى بپردازید.
# - وقتى شخصى از دوران کودکى به نوجوانى ارتقأ مىیابد، تغییرات بسیار مهمى در بعضى از سیستمهاى بدن او ایجاد مىشود، ) که از آن جمله، ترشح هورمونهاى جنسى مردانه که وظیفه مهمى را بر عهده دارند، مىباشد.( در این زمان است، که با پیدایش این تغییرات، فرقهاى عمدهاى مابین کودک و جوان ایجاد مىشود همانند : رویش مو در قسمتهاى مختلف بدن ، کلفتى صدا ، شهوت ، شخصیت و غیره . حال با ترشح این هورمونهاى مهم، تغییرات دیگرى نیز در بدن صورت مىگیرد ) افزایش ضخامت پوست در مردان، خشونت بافتها زیر جلدى، افزایش ترشح چربى در قسمتهاى مختلف بدن و ... از آن جمله افزایش ترشح چربى در صورت، که جوش غرور جوانى را به همراه دارد. ( که باعث بعضى مشکلات مىشود.
# - آکنه ازجمله بیماریهایىاست که علاوه بر علائم جسمانى، آثار روانى شدیدى در پى دارد، ) به خاطر زمان حساسىاست که بیمارى درآن واقع شده ( بنابراین باید به درمان این بیمارى توجه خاصّى داشته باشیم.
# - بعضى از مکانیزمهاى بدن، دورهاى عمل مىکنند، ) مثلاً شخصى در هر دوره، چند روزى از یک ماه، داراى احساس بخصوصى است، مانند احساس شادى ، هوش ، قدرت و غیره، یعنى در چند روز از ماه ناخودآگاه بسیار خوشحال و به قولى شاد و شنگول است، امّا در چند روز دیگر ماه به حالت عادى و یا حتى غمگین بر مىگردد، آکنه یا جوش غرور جوانى نیز تقریباً چنین حالتى را دارد، )جداى از این مطلب که معمولاً مبتلایان به جوش غرور، درتابستان از بهبودى نسبى برخوردارند( و ممکن است در بعضى از روزها یا ماههاى سال، بیماریشان، دورهاى شدید و یا دورهاى از بهبود نسبى برخوردار شوند، به این ترتیب که در یک دوره جوش در بدنشان شدّت مىیابد و در زمانى دیگر، با کاهش آن مواجه مىشوند.
# - این مطلب را نیز باید خاطرنشان کرد که این بیمارى در زمانهاى قدیم )حداقل، با این وسعت( وجود نداشته است، چون با مراجعه به کتب معتبر طبى قدیم، هیچگونه نام و نشانى از این بیمارى با این مشخصات و دوره زمانى معین برده نشده است(33)
مطمئنترین راه معالجه
متأسفانه هیچ راه قطعى و سریعى براى جلوگیرى و معالجه »جوش غرور جوانى« وجود ندارد، و بسیارى از درمانها که برافراد مختلف انجام مىشود، همراه با ناراحتى و عوارض جانبى مختلفى مىباشد، که معمولاً بیمارانى که جوشهایشان شدید نیست، از درمان بیمارى خود صرفنظر مىکنند و یا با آن مدارا مىکنند.
امّا بهترین، و مطمئنترین راه معالجه این بیمارى ) در صورتى که ازنوع خیلى شدید نباشد(34» توجّه و رعایت نکاتى است، که در اکثر موارد باعث بهبودى، و حداقل باعث کاهش قابل ملاحظهاى از شدّت بیمارى مىشود.
درمان :
1 - هر روز چند بار صورت خود را خوب با آب گرم ) اگر آب معدنى باشد بهتراست ( بشوئید و سپس به دقت خشک کنید. ) توجه داشته باشید که در موقع خشک کردن صورت، فقط آب روى صورت را به وسیله حوله تمیز، و یا دستمال کاغذى کاملاً بگیرید. و این کار را به آرامى و با حوصله انجام دهید و از محکم کشیدن حوله به صورت، خوددارى کنید.(
2 - هر روز بعداز وضو گرفتن ) صبح ، ظهر و شب ( یا حداقل هر روز و شب قبلاز خواب، صورت خود را با آبگرم و صابون(35) کاملاً بشوئید. ) مخصوصاً محل جوشها (
3 - یکروز درمیان(36) به حمام روید و صورت و شانهها و سینه خود را کاملاً با آبگرم و صابون(37) بشوئید و پس از حمام بدن خود را در نواحى جوشدار به آرامى خشک کنید.
4 - تا آنجا که ممکن است از نگرانى و فشارهاى روحى حاصل از ایجاد جوش صورتتان بپرهیزید. ) ضمناً توجه داشته باشید که ; آن مقدار زیاد جوش، که در ذهنتان مىپرورانید، در نظر مردم بسیار کمتر جلوه مىکند. (
5 - به قدر کافى، هر روز ورزش و استراحت کنید. )از ورزشهاى خیلى سنگین خوددارى کنید(
6 - کاملاً مراقب غذاى خود باشید و از سبزیجات تازه، میوه )خیار، لیموترش و ...(، شیر و آب هویج استفاده کنید و حتىالامکان کمتر از غذاهاى چرب، سرخ شده و شیرینىها استفاده کنید; و در موقع صرف غذا با آرامش کامل غذا میل کنید، و سعى کنید در ساعتهاى مشخص و منظم غذا بخورید، و از همیشه خوارى بپرهیزید.
7 - در صورت تمایل، مىتوانید جوشاندههایى که در صفحه 116 ذکر شده است را در برنامه غذائى روزانه خود )همانند چاى( قرار دهید.
8 - از فشار دادن بىجا و نادرست جوشها جداً خوددارى کنید، زیرا با این کار ممکن است محتویات آن ، به درون بافتهاى مجاور رانده شوند و در نتیجه، تعداد جوشها زیاد شود; )به ویژه جوشهاى که در روى بینى و اطراف لب بالا هستند، خطرناکتر از جوشهاى بقیه نقاط صورتند، زیرا اعصاب این نواحى مستقیماً به مغز مىروند به این علت اگر تجربه کافى ندارید، جوشهاى این نواحى از صورت را فشار ندهید.
در صورتى که مهارت کافى ندارید صبر کنید تا جوشها، به خودى خود پس از مدتى خشک شوند و از بین بروند.
امّا اگر به خودتان مطمئن هستید مىتوانید به نکاتى که خیلى ساده و بدون استفاده از اصطلاحات پزشکى نوشته شده، توجه نمائید، و سپس خودتان به خارج کردن چرک جوشها مبادرت کنید.)خروج چرک جوش، باعث تسریع درزمان بهبود جوش مىشود(
باید توجه داشته باشید، که جوشهاى غرور، در مراحل گوناگونى قرار دارند، و باید بدانید که کدام جوش را مىتوان، و کدام را نمىتوان دست زد ) شخص بیمار بهتر مىتواند از موقعیت جوش خود باخبر باشد، چون از حس لامسه پوست خود بهره مىگیرد(
تذکر: درمراحل ذیل، باید دست )بوسیله شستشو با صابون( کاملاً تمیزباشد.
1 - جوشهاى متورمى که چرکى نشدهاند، و فقط مقدار زیادى چربى در آنها جمع شده. این جوشها را از دو طرف به آرامى فشار دهید، اگر چربى آن به راحتى خارج شد که هیچ، اگر خارج نشد دیگر به آن دست نزنید، تا بعداً.
2 - جوشهایى که از بدو ظهور به صورت کیسه سفید چرکى کوچک دیده مىشوند، که باید همانند شکل زیر چرک آن خارج شود. امّا در صورت دست نزدن به این نوع جوشها، در بعضى مواقع جوش چرکى کمکم
گستردهتر شده و مدت زمان زیادى طول مىکشد که چرک آن خشک، یا خود به خود خارج شود و بهبود کامل یابد. )گاهى اوقات در سر این جوشهاى چرکى سفید، نقطه سیاه بسیار کوچکى دیده مىشود.(
3 - جوشهاى متورمى که شل هستند، امّا سفیدى در سر آنها ظاهر نشده است، این جوشها را نیز تحمّل کنید تا سرجوش سفید شود )منظور از سفید شدن این است که سرجوش چرکى یا حالت چرکى مىشود و به رنگ سفید در مىآید( سپس مانند شکل صفحه 144 عمل کنید.
4 - جوشهایى که وقتى با دست آنها را لمس مىکنید بسیار سفت و سختند، این جوشها را نباید دستکارى کرد چون سودمند نمىافتد، زیرا در صورت فشار دادن بدتر متورم مىشوند و معمولاً چیزى از آنها خارج نمىشود، براى بهبود این دسته از جوشها باید صبر کنید تا به تدریج جوش نرم شود و در سر آنها سفیدى چرک از زیر پوست ظاهرشود وقتى جوش بهطور کامل شلشد مانند صفحه 144 عمل کنید.
5 - جوشهاى متورمى که تورم آنها بیشتر زیر پوست واقع شده و کمتر مىتوان تورم آن را با چشم از بیرون مشاهده کرد، معمولاً در سر بیشتر آنها نقطه قهوهاى یا سیاه مایل به قهوهاى وجود دارد(38) که در بعضى مواقع دور یک مو تشکیل مىشوند.(39) و اگر محتویات جوش با این شرایط از پوست خارج شود، موى داخل آن که توسط همان محتویات جوش احاطه شده نیز از پوست خارج مىشود.
این نمونه از جوشها در اکثر موارد به آسانى از پوست خارج مىشوند، و در صورتى که با شأ نوک تیزِ تمیزى )مثل: چوب خلال نوکتیز( سر آن را به آرامى حرکتى بدهیم و سپس با سر دو انگشت دو طرف آن را با احتیاط فشار دهیم به راحتى از پوست خارج مىشوند.
تذکر: بعضى از این جوشها به خاطراینکه انتهایشان حجیمتر از ابتدایشان است باید فشار زیادترى وارد ساخت، تا محتویات جوش خارج شود، که این خود گاهى باعث زخمىشدن آن قسمت صورت مىشود. براى زخمى نشدن پوست صورت و آسانى کار، مىتوانید دو طرف جوش را خیلى آرام، کمى فشاردهید، تا فقط مقدارى از سر محتویات جوش، از پوست خارج شود، سپس با یک پنس یا موچین سر محتویات را گرفته و به آرامى از داخل پوست خارج کنید. که به این ترتیب، آسیبى به بافت اطراف جوش نمىرسد.
تعداد خیلى کمى از این نمونه جوشهاى سر سیاه ) چون محتویات داخلشان نرماست و هنوز سفت نشده، و یا طولشان بلنداست و فشار، کاملاً به انتهایشان وارد نمىشود، و یا اندازهشان نسبت به سوراخ پوست بسیار بزرگ است، به این دلیل ( در موقع فشار دادن )ناشیانه( معمولاً چیزى از آنها خارج نمىشود و سبب مىشود
شخص بیمار با آن بسیار ور مىرود، این کار غلطى است زیرا سلولهاى اطراف جوش به علت فشار زیادى که مىبینند، مىمیرند و محوطه اطراف جوش قرمز مىشود. و پس از چند روز، آن قسمت، پوست مىاندازد، و پوست تازه زیر آن تشکیل مىشود. )که معمولاً این محوطه آسیب دیده تقریباً به اندازه یک عدس ظاهر مىشود.(
در بعضى از این نمونه جوشهاى سر قهوهاى و سر سیاه، در صورتى که مدتى صبر شود مقدارى از سر جوش از پوست بیرون مىزند، آن وقت اگر دو طرف این جوشها را مقدار کمى فشار دهید محتویاتش به آسانى خارج مىشود و اگر باز صبورتر باشید و به این نوع جوشها اصلاً دست نزنید پس از مدتى 1 3 آن خارج مىشود، و مىتوانید آن را به راحتى با نوک انگشت یا پنس بگیرید و خارج کنید.
در صورتى که چرک جوش صورت خود را خارج کردید و کارتان به اتمام رسید، اگر از جوشها خون یا خونآبه و یا مایعى زرد رنگ خارج مىشود مىتوانید مدتى کوتاه صبرکنید تا ترشح آنها قطع شود، سپس فوراً دست و صورت خود را خوب با آب گرم و صابون بشوئید. )مخصوصاً محل جوشهاى دستکارى شده را( سپس صورت خود را به آرامى خشک کنید، ) براى خشک کردن صورت از دستمال کاغذى استفاده کنید ( و پس از آن مدت 20 دقیقه الى نیم ساعت با آرامش کامل دراز بکشید و استراحت کنید.(40)
چند نکته قابل توجه
1 - اگر چند جوش کنار هم قرار دارد، محتویات آن جوشى که از همه رسیدهتر شده، خارج کنید. و آن وقت صبر کنید تا آن جوش کنده شده خوب شود، بعد روزهاى دیگر به نوبت، چرک آن دیگرىها را نیز خارج کنید و همه را با هم نکنید چون هم التهاب آن قسمت صورتتان زیاد جلوه مىکند و هم ممکن است در موقع کندن یکى از جوشها، به جوشهاى دیگر فشار وارد شود.
2 - گاهى از مواقع بعضى جوشها را که مىکنید و چرک آن را خارج مىکنید، پس از دو روز که صله مىبندد، هنوز آن قسمت متورم است. و اگر صله آن جدا شود و دو طرف جوش را مقدارى فشار بیاورید مابقى چربى یا چرک جوش که داخل جوش )یا به علت به موقع نکندن جوش، تمامى چرک( مانده بوده، خارج مىشود.
3 - سعى کنید هفتهاى یکبار بیشتر جوشهایتان را نکنید و اگر زیاد به جوشهایتان توجه کنید و دائماً نزدیک آئینه آنها را نگاه کنید و به آنها ور بروید، این کار برایتان عادت مىشود و شما معتاد به جوش کندن مىشوید و وقتى معتاد به این کار شدید، دیگر خیلى به سختى مىتوانید این کار را ترک کنید و هر روز جوشهایتان را دستکارى مىکنید و دیگر توجه نمىکنید که وقت کندنشان شده یا خیر!
بنابراین براى جلوگیرى از عادت به این کار، غالباً اگر خواستید خود را در آیینه ببینید، سعى کنید از فاصله دور )یعنى حداقل فاصله 1 مترى آئینه( خود را ببینید تا کمتر توجهتان به جوشهایتان جلب شود.
4 - سعى کنید هفتهاى یکبار، بخش »مطمئنترین راه معالجه« را بخوانید تا کارهایى که باید انجام دهید در ذهنتان خیلى خوب و دقیق بماند.