دفاتر علما و مردم آزاری
دفاتر علما و مردم آزاری / کاظم استادی
به نام خدا / روی سخن این نوشته، دفاتر علماء عظام و مراجع تقلید شیعه است. جالب است بدانید که علماء اعلام، دو دستهاند؛ علماء «بی مشتری» و علماء «پر مشتری». منظور از مشتری، مراجعه کنندگان به این دفاتر و بیوتات است.
علماء بی مشتری، اگر خود نخواهند، معمولاً بیآزارند. و مشکلاتی برای همسایگان و هممحلیها خود، ندارند. و تنها برکات معنوی این بزرگان، از سوی آسمان و شاید زمین، بر هم نشینانشان، نازل میگردد.
اما علماء پر مشتری، و مخصوصاً «دفاتر مراجع معظم تقلید» برای همسایگانشان پر آزارند و دردسرساز. به طوری که ناخواسته یا از سر بیتوجهای، مشکلات فراوانی برای همسایگان خود، فراهم میآورند.
همانگونه که میدانید، این دفاتر و بیوتات، محل رجوع برخی از مردم و غالبِ طلاب هستند. و به دلایل مختلف، این مراجعات، مزاحمت و اذیت و آزار برای همسایگانشان ایجاد میکند.
اذیت و آزار آنها، انواع گوناگونی دارد، که در اینجا به چند دسته از آنها اشاره میشود:
1- مراسمات مذهبی
در طول سال، جمعاً؛ حدود یکصد روز، مراسمات مختلف مذهبی، در این دفاتر و بیوت برگزار میگردد. اعم از مراسمهای عزاداری و اعیاد متنوع، که هر کدام از این مراسمها، مشکلات مختلفی برای همسایگان، اعم از سر و صدا و نبود آسایش و محدودیتهای حرکتی (مخصوصاً برای بانوان) و ... فراهم میآورد.
البته همه ما متدینن علاقمند به شرکت در این مجالس هستیم، اما این علاقه ما همراه است با؛ شرکت در ساعات دلخواه و مراسم دلخواه و مقدار دلخواه. اما این همسایگانِ شاید خوشبخت، در این ایام، باید چندین ساعت متوالی، توفیق اجباری داشته باشند، و درک حضورِ غیابی مراسم.
2- دیدارهای عمومی و خصوصی
روزانه، دیدارهای دسته جمعی مردمی و یا دیدارهای مسؤلین کشوری و لشگری، در این دفاتر برقرار است. که هرکدام، مدت زمانی معتنابه، قبل و بعد از دیدار، زحمات و مشکلات مختلفی از قبیل: معضل رفت و آمد و ترافیک، سر و صدا ، و محدودیتها و ممنوعیتهای حرکتی فردی، یا وسایط نقلیه، برای همسایگان ایجاد میکند.
3- مراجعات فقرای واقعی و غیر واقعی
به مناسبت وجود این دفاتر، روزانه تعداد قابل توجهی، از متکدیان و نیازمندان رودار، جهت دریافت کمکهایی نقدی و غیر نقدی، به این دفاتر مراجعه میکنند. و از آنجایی که روحیه بهرهوری زیاد و نیز، سحر خیزی در آنها موج میزند، با خود میگویند تا اینجا که آمدهایم، همسایگان را نیز بینصیب نگذاریم و آنها را هم در امر خیر صدقه و کمک ، شریک کنیم . و کمکی نیز از ایشان طلب میکنند. زنگ زدن درب منازل همسایگان، همان؛ و بیخوابی صبح و بعد از ظهر آنها، همان .
4- پارکینگ و محل توقف
معمولاً مراجعه کنندگان و نیز کارمندان این دفاتر، که تعدادشان نیز زیاد است، از موتور و ماشین برای مراجعه استفاده میکنند. و بدبختانه این دفاتر پارکینگ ندارند. توقف وسایط نقلیه آنها، همان؛ و ترافیک و جنگ و دعوا بین رانندگان درهم گوریده، همان. مخصوصاً اگر دفتر مرجع تقلیدی ، از سر بی توجهی و بی سلیقگی، در کوچهای بنبست واقع شده باشد، شاید روزی نباشد، که مرافعهای از تداخل وسایط نقلیه، ایجاد نگردد .
5- تأسیسات و تعمیرات ساختمانی
معمولاً این دفاتر، رو به رشد و توسعهاند، و بنا به اصلِ عدم پیش بینی که در آنها وجود دارد، و چون برنامهای جهت چندسال آینده دفتر خود و توسعه آن نداشتهاند، بنابر این،با گسترش مراجعات و تأسیس دوایر جدید؛ هرچند روز یکبار، برنامههای تأسیساتی و تعمیراتی و توسعهای متنوعی دارند و این تعمیرات و تعویض وسایط مختلف تأسیساتی و ... هر کدام به نوعی و از جهتی، موجب دردسری خاص خود، برای همسایگان آنها میگردند.
6- مراجعات طلاب
روزانه، تعداد زیادی از طلاب علوم دینی، به این دفاتر، جهت امور اخروی و دنیوی، مراجعه میکنند. و اول ماه قمری، و ایام تبلیغی، غوغایی در این مکانها؛ از جنب و جوش و حرکت و سرعت برپاست. معضل این رفت و آمدها ، موقعی دوچندان میشود، که عالمی از سر تواضع، و یا هر علت دیگر، تابلویی جهت توجه و آدرس برای مراجعه کنندگان، در مسیر و دفتر نصب نکرده باشد. همسایگان بخت برگشته، باید جزء مشاغل خود، مرتب در دقایقی از روز، مشغول آدرس دهی برای دفتر ایشان باشند.
و برخی مشکلات دیگر، که مجال بیان آنها نیست.
در اینجا فرصت و قصد آن نبود، که این مشکلات احصاء شود؛ بلکه این مطلب نوشته شد، فقط جهت امر به معروف و نهی از منکر بر دو ناحیه.
ناحیه اول؛ تبریک و تسلیت به همسایگان و هم محلیهای آنان، و توصیه آنها به صبر و اجر اخروی. و مهمتر از آن، در ناحیه دوم؛ تذکر به «دفاتر مراجع معظم تقلید» به توجه و مراعات «حق همسایگی». یقیناً بیدقتی در این امور به ظاهر جزئی و ساده، جدای از آنکه ناله و نفرین قلبی و زبانی برخی همسایگان را به همراه دارد، اثر مخربتری بر اعتقادات مذهبی آنها خواهد گذاشت. و شاید همین باشد که؛ هدایت کنندگان، هدایت میکنند، ولی تأثیر در هدایت شوندگان نمیگذارد. رطب خورده منع رطب چون کند.
چند مقاله و نوشته شما رو خوندم. بیشتر از نصف مطالب شما شبه کذب است!! و برخی از مطالب شما هم راست و درست؛ اما انچه که در نهایت خود را بیشتر نشان میدهد، جهتگیری و نتیجهگیری خودپسندانه شما در این مطالب بود؛ نه واقعیت و حق مطلب. نوشتههای مرتبط با روحانیت نشان میدهد که شما ضربهای جدی از سوی روحانیت (چه بسا آنهم از افراد نزدیک به خود) دیدهاید و دیگر اینکه این بیوگرافی شما حاکی از عدم توازن در زندگی و ... است. تشتت موضوعی و سست نگاری و چاپ آثار بی ارزش حتی تجلیل شده نشانگر چیست؟ فتأمل جیدا